De oudere hond

Men zegt dat een hondenjaar gelijk staat aan 7 mensenjaren. Toch verschilt dit per ras of grootte. Gemiddeld genomen wordt een hond senior rond het zevende levensjaar. Om de gezondheid van uw hond optimaal te houden is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen en goed in te spelen op de verandering in levensbehoeften.

Veel voorkomende klachten

Overgewicht/ondergewicht

Doordat uw hond wanneer het ouder wordt minder actief zal worden is de kans aanwezig dat deze in gewicht zal toenemen. Dit wordt versterkt doordat de spijsvertering en stofwisseling ook minder goed gaan werken. Het is daarom erg belangrijk om ook op latere leeftijd de juiste voeding aan uw hond te geven. Vraag ons naar het juiste advies voor uw hond.

Gebitsproblemen

Het is belangrijk om gedurende het leven het gebit regelmatig te laten reinigen. Dit voorkomt dat uw hond gebitsproblemen gaat ontwikkelen. Wanneer dit toch het geval is zal het gebit van uw hond moeten worden gesaneerd.

Lichaamsbeweging

Het is belangrijk om ook op latere leeftijd uw hond voldoende te laten bewegen. Voor de afwisseling van de oudere hond is het belangrijk om meerdere keren per dag een korte wandeling te maken. Ook is het spelen van spelletjes en sociale interactie belangrijk voor het mentale welzijn van uw hond.

Artrose

Bij een oudere hond neemt de kwaliteit en dikte van het kraakbeen af. Een harde ondergrond of bijvoorbeeld veel traplopen vergroten de kans op gewrichtsslijtage. Wanneer een hond last heeft van artrose zal hij mogelijk moeilijker bewegen of langer blijven liggen. Er is geen oplossing voor artrose. Wel zijn er een aantal mogelijkheden om de chronische pijn te verzachten. Wij vertellen u hier graag meer over.

Tips voor de oudere hond

  • Laat u adviseren over de juiste voeding

  • Laat het gebit van uw hond regelmatig controleren en reinigen

  • Geef uw hond voldoende lichaamsbeweging